Opublikowano nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia określające na nowo grupy środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Rozporządzenie określa też wymagania, jakie powinny spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych. Nowe przepisy wejdą w życie 1 września 2016 r., niemniej jednak do 31 grudnia 2016 r. należy stosować stare rozporządzenie.
Rozporządzenie wprowadza ostatecznie 20 grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Co istotne w wśród dopuszczonych produktów znalazły się drożdżówki a także inne pieczywo, z wyłączeniem jednak pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego. Ze słodyczy dostępna będzie także czekolada o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej oraz bezcukrowe gumy do żucia.
Cześć z dopuszczonych produktów będzie musiała spełniać dodatkowe wymagania, a mianowicie zawierać nie więcej niż:
15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
15 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego – nie więcej niż 0, 45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu.
Wykaz 20 grup produktów dopuszczonych do sprzedaży
Lp |
Lista grup środków spożywczych |
1 |
pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego |
2 |
pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego |
3 |
kanapki |
4 |
sałatki i surówki |
5 |
mleko |
6 |
napoje zastępujące mleko, takie jak napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy |
7 |
produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów |
8 |
zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe |
9 |
warzywa |
10 |
owoce |
11 |
suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych oraz bez dodatku soli |
12 |
soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne |
13 |
przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli |
14 |
koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, o których mowa w pkt 6, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne, o których mowa w pkt 7, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, o których mowa w przepisach unijnych |
15 |
naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa |
16 |
napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia |
17 |
napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych |
18 |
bezcukrowe gumy do żucia |
19 |
czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej |
20 |
inne |
Środki spożywcze przeznaczone do zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach oświaty będą dobierane według następujących reguł:
Środki spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Na całodzienne żywienie mają składać się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych.
Posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) mają zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze.
Zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
Od poniedziałku do piątku należy podawać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.
Napoje przygotowywane na miejscu mogą zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia.
Każdego dnia należy podawać:
co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
co najmniej jedną porcję z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych;
warzywa lub owoce w każdym posiłku,
co najmniej jedną porcję produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji,
W żywieniu całodziennym należy podawać przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców.
Co najmniej raz w tygodniu należy podawać porcję ryby.
Brak konsultacji
w najbliższym czasie
Brak nadchodzących wydarzeń