1 września 2013 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Rady Ministrów z 23 maja 2013 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2013/2014 (Dz.U. z 2013 r., poz. 623).
Rada Ministrów jest zobowiązana rokrocznie, do dnia 31 maja, ustalać maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół. W roku szkolnym 2013/2014 ceny te zostały utrzymane na dotychczasowym poziomie.
MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 WYNIOSZĄ:
Tabela 1: Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu
W opakowania o poj. Większej niż 0,25 litra |
W opakowaniach o poj. nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra |
W opakowaniach o poj. mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra |
W opakowaniach o poj. mniejszej niż 0,20 litra |
|
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej |
1,24 zł/litr |
2,24 zł/litr |
|
- |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi |
- |
3,28 zł/litr |
3,50 zł/litr |
- |
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi |
3,68 zł/litr |
3,68 zł/litr |
3,68 zł/litr |
3,68 zł/litr |
Twarogi i twarożki zawartości co najmniej 40% tłuszczu, w suchej masie, bez dodatków smakowych |
6,43 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych |
7,54 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 405% tłuszczu o suchej masie, bez dodatków smakowych |
10,71 zł/kg |
Brak konsultacji
w najbliższym czasie
Brak nadchodzących wydarzeń