Od 1 września 2016 r. w sklepikach szkolnych będzie można kupić drożdżówki o określonych kryteriach zawartości cukru, a także kanapki przygotowane w różnego rodzaju pieczywa. Takie regulacje zawiera projekt rozporządzenia przygotowanego przez ministra zdrowia, którego głównym celem jest ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci.
Dozwolone grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty to:
1) pieczywo, w tym pieczywo półcukiernicze i cukiernicze,
2) kanapki,
3) sałatki i surówki,
4) mleko,
5) napoje zastępujące mleko (napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy),
6) produkty mleczne (w tym: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany), a także produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów,
7) zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe,
8) warzywa,
9) owoce,
10) suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona,
11) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne,
12) przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli,
13) koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne,
14) naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, woda źródlana i stołowa,
15) napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu,
16) napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących,
17) bezcukrowe gumy do żucia,
18) inne, z wyłączeniem napojów i czekolady gorzkiej o zawartości min. 70% miazgi kakaowej.
Wraz z wejściem w życie nowych przepisów straci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Jednocześnie do 31 grudnia 2016 r. w placówkach oświatowych będą mogły być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone ww. przepisach.
Źródło:
Brak konsultacji
w najbliższym czasie
Brak nadchodzących wydarzeń