Od 1 września 2015 r. obowiązują restrykcyjne przepisy dotyczące produktów spożywczych, które mogą być sprzedawane oraz, z których mogą być przygotowywane posiłki w placówkach oświatowych. Nowe regulacje wzbudzają wiele wątpliwości, głównie co do tego czy w posiłkach może być sól, w kompocie cukier a w automacie prawdziwa kawa. Na 10 najczęściej pojawiających się pytań odpowiedziało Ministerstwo Zdrowia.
Przypomnijmy, że od 1 września 2015 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych. Wynikają one z ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Pytanie nr 1: Jakich placówek dotyczy ww. rozporządzenie?
Odpowiedź: Rozporządzenie dotyczy przedszkoli, innych form wychowania przedszkolnego, szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także placówek systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 3,5 i 7 z ustawy z dnia 7 września 1991r o systemie oświaty ( Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.), tj.
Pytanie nr 3: Kto jest odpowiedzialny za kontrolę?
Odpowiedź: Kontrole przeprowadza inspekcja sanitarna.
Pytanie nr 4: Czy kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło?
Odpowiedź: Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.
Pytanie nr 5: Czy można sprzedawać napoje?
Odpowiedź: Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.
Pytanie nr 6: Czy dozwolone jest słodzenie stewią i ksylitolem?
Odpowiedź: Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem nie możemy używać substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 tj.:
Pytanie nr 8: Czy można sprzedawać kawę naturalną w automatach?
Odpowiedź: W automatach może być sprzedawana:
Pytanie nr 9: Czy można słodzić kompot?
Odpowiedź: Zgodnie z wymogami zawartymi w przedmiotowym rozporządzeniu - kompot owocowy bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Pytanie nr 10: Czy można używać małych ilości soli?
Odpowiedź: W grupach produktów żywnościowych wymienionych w rozporządzeniu, dla których zdefiniowano kryterium „bez dodatku soli" - dosalanie jest zabronione. Nie rekomenduje się dosalania potraw (po procesie przygotowania posiłku), z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach.
W procesie przygotowywania posiłków (wszystkich) rekomendowane jest używanie soli sodowo-potasowej. W żywieniu zbiorowym należy uwzględnić, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g. Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.
Źródło:
Brak konsultacji
w najbliższym czasie
Brak nadchodzących wydarzeń