szacowanie wartości zamówienia

Jak oszacować wartość zamówienia związanego z żywieniem uczniów od września 2022
Od września 2022 r. wchodzi w życie art. 106a ustawy Prawo oświatowe. Zgodnie z nim szkoła podstawowa musi zapewnić uczniom jeden gorący posiłek w ciągu. Z nowymi regulacjami wiąże się więc obowiązek zawarcia umowy z wykonawcą dostaw lub usług oraz przeprowadzenie postępowania zakupowego. Podpowiadamy, jak oszacować wartość zamówienia związanego z żywieniem uczniów.
Wejście w życie przywołanej regulacji zobowiązuje dyrektora do podjęcia stosownych działań w celu zapewnienia uczniom wyżywienia. Obowiązek ten może być realizowany poprzez zlecenie usług cateringu lub dostawę artykułów spożywczych.
Dyrektor szkoły musi ustalić sposób zapewnienia wyżywienia oraz wysokość należnej opłaty. Będzie również podpisywał umowę na realizację świadczeń mających na celu zapewnienie wyżywienia. Dojdzie tym samym do udzielenia zamówienia publicznego. Zawarcie umowy wymaga przeprowadzenia postępowania zakupowego, jeżeli:
- wartość zamówienia będzie co najmniej równa 130.000 zł – w reżimie ustawy Pzp,
- wartość zamówienia jest mniejsza niż 130.000 zł – według reguł opisanych w wewnętrznym regulaminie jednostki.
Ustalając wartość zamówienia, należy kierować się zasadami opisanymi w art. 35 ust. 1 ustawy Pzp. Świadczenia te należy bowiem zakwalifikować jako „powtarzające się”.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
- Jakie są sposoby szacowania wartości
- Jakie są sposoby ustalenia zakresu zamówienia na dostawę artykułów spożywczych
- Jakie są sposoby opisu przedmiotu zamówienia
- Jak wygląda przykładowy opis przedmiotu zamówienia
- Czy catering również wymaga tworzenia opisu przedmiotu zamówienia