Ujednolicenie standardów żywienia dzieci w placówkach oświatowych to główny cel poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo oświatowe oraz ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3. Jak wskazują jego wnioskodawcy, posiłek ma być zgodny z wymaganiami zdrowotnymi i eliminować dyskryminację dzieci w tym zakresie.
Opłaty za korzystanie z wyżywienia w publicznych szkołach prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego egzekwowane są w trybie egzekucji sądowej. Są bowiem uważane za należności cywilnoprawne. Przedsądowe wezwanie do zapłaty nie jest szczegółowo uregulowane prawnie, ale powszechnie stosowane. Dyrektor szkoły może więc wystawiać takie wezwania w ramach udzielonego mu pełnomocnictwa do działania.
W okresie pandemii zadaniem dyrektora jest także zapewnienie bezpiecznego żywienia. W tym celu należy m.in. sformułować wymagania wobec dostawcy zewnętrznego.
Kuchnia szkolna zobowiązana jest do przygotowywania posiłków dla uczniów w warunkach higienicznych wymaganych przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zgodnie z zasadami higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego, obowiązujących w zakładach zbiorowego żywienia zamkniętego. Sprawdź krok po kroku, jak przygotowywać posiłki w kuchni szkolnej.
Czy posiłek w stołówce musi być dwudaniowy? Jakie produkty mogą być podane? Jakich zasad należy tu przestrzegać? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.
Zakres obowiązków dyrektora i nauczycieli dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa w szkole/przedszkolu określa rozporządzenie MEN z 31 grudnia 2003 r. W listopadzie 2018 r. regulacje rozporządzenia zostały znowelizowane, a na dyrektora i pracowników nałożono nowe obowiązki. Dowiedz się, jakie zmiany wprowadzono i w jakich terminach należy je wdrożyć.
Copyright © 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone | Właściciel Portalu: Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.